Ren och fräsch ugn igen! – Tips och trix!

Med enkla instruktioner visar den här guiden hur du snabbt och effektivt rengör din ugn. Den innehåller också tips, tricks och knep från experter som gör det lättare att hålla ugnen ren.

Ugnen kan snabbt förvandlas till en kulinarisk brottsplats, särskilt om du inte är uppmärksam. Skvätt från köttsaft och potatisgratänger som har samlats i en kladdig pöl i botten, en kvarglömd pommes frites som har förvandlats till rent kol och den feta filmen på glaset som har hindrat dig i flera månader från att kunna titta till maten genom glaset.

Det kan verka svårt att rengöra en riktigt smutsig ugn och du vet inte riktigt var du ska börja? Det kan tyckas skrämmande, men tanken om en skinande ugn och bättre smakliga måltider gör det värt besväret. Här finns allt du behöver veta om hur du rengör en ugn, från start till mål.

För fler städ tips och trix kolla gärna in denna bloggen pnpdaily

Hur ofta bör man rengöra en ugn?

Om du håller din ugn ren och välskött är den mycket lättare att rengöra än om den är smutsig och försummad. Ju mer du underhåller din ugn, desto enklare blir rengöringen. En ren ugn gör inte bara att maten smakar bättre och att det blir mindre bakterier, utan den bidrar också till att förhindra att människor blir sjuka. Ugnen bör rengöras minst en gång i månaden eller oftare om det behövs.

Besök även denna informativa bloggen tulpar.

Använd gärna självrengöringsalternativet i ugnen!

Många moderna ugnar har en självrengöringsmekanism, vilket verkar nästan för bra för att vara sant. Den självrengörande funktionen är en tidsbesparande bekvämlighet. Ugnen värms upp till cirka 500 grader under rengöringscykeln. Maten i ugnen brinner och lämnar endast efter sig spår av aska. Med en våt trasa kan den kvarvarande askan lätt avlägsnas.

Självrengöring är det enklaste sättet att rengöra en ugn. Om du inte vill använda kemiska ugnsrengöringsmedel eller ens gör-det-själv-rengöringsmedel är självrengöring också ett av de bästa sätten att rengöra ugnen. Enda nackdelen är att ugnen stängs av i tre till fem timmar och släpper ut mycket värme, vilket inte är idealiskt på sommaren. Den kan också skapa en obehaglig lukt, och du bör därför hålla hundar och människor borta från köket medan den pågår.

Om du har en självrengörande ugn ska du tänka på följande riktlinjer: Du bör också känna till några tips för självrengörande ugnar. Inget kommersiellt ugnsrengöringsmedel eller ugnsfolie får användas i eller runt någon del av en självrengörande ugn, eftersom det skadar apparatens emaljbeläggning. Beroende på ugnsmodell kan det slutligen hända att du måste ta bort plåtarna och gallren.

Se till att ugnen har svalnat

Innan du torkar ut ugnens insida med hjälp av antingen självrengöringscykeln eller ångrengöringscykeln ska du se till att ugnen har svalnat till rumstemperatur. För att få bort riktigt inbakat fett och fläckar rekommenderas att du kan behöva självrengöra ugnen mer än en gång.

Gör din egen ugnsrengörare utan kemikalier

Om du inte vill använda “kommersiella” ugnsrengöringsmedel kan du göra ett naturligt rengöringsmedel för ugnen med bakpulver, vinäger och vatten. Den är giftfri och ger även bra resultat.

En pasta av bakpulver och vatten är ett fantastiskt naturligt rengöringsmedel för ugnen. Bakpulveret fungerar som ett slipmedel, medan vattnet mjukar upp inbakat skräp och lossar matpartiklar. Gör en pasta och applicera den generöst på ugnens inre ytor och låt materialet bryta ner den brända maten i minst 20 minuter (helst längre).

Du kan också tillsätta en liten mängd vinäger till din bakpulverblandning för att få extra rengöringsförmåga. Spraya bara vinägern på toppen och låt det bubbla och dra in i 20 minuter. Använd slutligen en icke-slipande svamp för att rengöra alla ytor noggrant – avsluta med en microfiberduk.

Är du intresserad av att vara snäll mot miljön finns mer spännande att läsa här!

Hur man rengör ugnsgaller

Oavsett vilken typ av ugn du har är den bästa metoden för att rengöra ugnsgaller att ta ut dem helt ur ugnen och blötlägga dem i kokande vatten med en liten mängd diskmedel. Ett badkar kan var en passande plats för detta, var beredd på att du även kommer att få göra rent badkaret efteråt 😉

Efter ca två timmars blötläggning kan du skrubba gallren med en fast borste, skölja dem noggrant och torka dem innan du sätter in dem i ugnen igen.”

Istället för kokande vatten kan du använda kombinationen av bakpulver och vatten med ättiksspray. Hemligheten är att låta det sitta tillräckligt länge för att ämnena på gallret ska göra sitt jobb, så att rengöringen blir minimal.

Hur du rengör dina ugnsvred

Varning för att direkt spraya på ugnsknapparna med ett vanligt rengöringsmedel. Vätskan kan rinna in i kontrollpanelen och orsaka en kortslutning. Spraya istället på en trasa med flytande rengöringsmedel och torka sedan av vreden för att undvika kortslutning. En fuktig mikrofiberduk kan användas på och runt vreden för att rengöra dem. Vid behov kan du använda en trasa med lite tvål eller en engångsduk.

Hur du gör rent glaset på ugnsluckan

När det gäller glasdörren i ugnen bör du inse att den är känsligare än gallren och plåtarna. Eftersom glas är mer känsligt för repor bör du undvika slipmedel och använda en mildare skrubbermetod.

För att rengöra glaset i ugnsluckan utan repor, blandar du bakpulver och vatten till en tjock pasta. När pastan har bretts på över glaset ska du låta den sitta i 20 minuter eller mer. Rengör sedan glaset med en mikrofiberduk, skölj noga med vatten och torka av för att få en strålande glans.

Vill du lyxa till det och slippa göra rent din ugn själv för att ha tid till lite annat kan dy hyra in hjälp för det – Här kan vi tipsa om fina erbjudnanden och hjälp med det: ishine.se

Vill du inspireras mer av den här bloggen klicka här!

Vill du har hjälp med rengöringen? kolla o jämför priserna mellan olika företag i denna bloggen a-stad.se

kolla in denna bloggen tribalveda om du vill veta 3 enklar steg att göra ugnen ren.

Rengör ugnen på en miljövänligt sätt besök gärna denna bloggen sensegusto.

Bläddra igenom bloggen denna bloggen veganisma om du vill veta vilka miljövänliga produkter det finns.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *