Hur rengör man tapetserade väggar?
När man tänker på tapet, vad tänker man då på? Jag tänker på mönster, färg, textur. Jag tänker på hur dessa element kan omvandla ett rum, och jag tänker på alla dessa fantastiska hem jag sett som har varit modiga nog att sätta upp tapet. Det jag inte alltid tänker på är dock hur man rengör dessa vackert tapetserade väggar.
Det kanske låter osexigt, men rengöring är faktiskt en viktig del av att ha tapet. För ännu om tapeten är riktigt snygg, om den är smutsig, om den är skadad eller om den är fylld med damm, kommer ingen att uppskatta dess skönhet. Så jag bestämde mig för att ta reda på hur man rengör tapeter, och jag tänkte dela mina upptäckter med er alla.
Förstå Din Tapet
Första steget i rengöringsprocessen är att förstå vilken typ av tapet du har. Tapeter kommer i många olika material, och det sätt du rengör dem på kommer att variera beroende på vilket material du jobbar med.
För det första har vi vinyltapet. Vinyltapet är mycket populärt, delvis på grund av att det är både prisvärt och tåligt. Det kan se plastigt ut, men moderna versioner kan faktiskt efterlikna sten, trä och andra naturliga ytor. Det är mycket tåligt, vilket gör det bra för kök och badrum där det kan utsättas för oljor, rök och andra kladdiga ämnen.
Fiberglastapet är ett annat alternativ. Det är mycket tåligt och det är till och med flamsäkert! Det är dyrare, men du får vad du betalar för. Fiberglastapet kan hålla upp till 30 år innan det börjar visa tecken på blekning eller missfärgning.
Cellulosatapet, gjort av växtfibrer från träpulpa, är ett annat alternativ. Det bleknar lätt över tiden och skadas lätt av vatten, men nya versioner av cellulosatapet innehåller bomullsfiber, vilket gör det mer andningsbart och miljövänligt.
Bambutapet är också ett alternativ. Det är miljövänligt och hållbart, men det klarar inte fuktiga miljöer och kan lätt skadas av vatten.
Hybridtapet är en blandning av syntetiska och naturliga fibrer. Det låter väggarna andas lite, men det är dyrare och svårt att tvätta, vilket betyder att du måste damma det regelbundet för att upprätthålla dess nyskick.
Tygtapeter är mycket populära (om du har råd med dem). De är inte billiga, och innehåller ofta element av siden, sammet eller linne. Det är bäst att torrdamma och faktiskt dammsuga tygtapeter istället för att använda flytande rengöringsmedel på dem.
Avtagbar tapet, för de som inte vill binda sig, erbjuder en nödutgång. Detta är verkligen snyggt, tillverkat av vinyl eller vävt polyester. Du tar helt enkelt bort skyddsfilmen och applicerar den på din vägg som en stor klistermärke. Det lågt klibbande limmet fäster till en mängd olika väggar och färgytor.
Rengöringsprocessen
Nu när vi har en bättre förståelse för de olika typerna av tapeter, låt oss gå in på hur man faktiskt rengör dem. Som jag nämnde tidigare, varierar rengöringsprocessen beroende på vilken typ av tapet du har.
För cellulosatapet, tygtapet, bambutapet, hybridtapet och avtagbar tapet vill du hålla dig till enkel dammning och kanske en lätt dammsugning, istället för att använda någon form av våtrengöringsprodukt eller lösning. Använd en mikrofiberduk eller en Swiffer för att damma dina tapeterade väggar ungefär en gång i månaden. Du kan också dammsuga dina väggar med hjälp av ett väggborsttillbehör. Var försiktig så att du inte faktiskt skrubbar din vägg med ett borsttillbehör. Du vill helt enkelt suga bort dammet, inte skrubba. När du dammar eller dammsuger dina tapeter, börja alltid högst upp och arbeta dig neråt.
För vinyl- och fiberglastapeter är rengöringsprocessen lite annorlunda. Dessa typer av tapeter är mycket mer tåliga och kan hantera en djupare rengöring. Men du bör ändå rengöra dina tapeter med icke slipande kemikalier och använda mjuka trasor (helst mikrofiber) eller svampar.
Damma alltid dina tapeter innan du tvättar dem för att ta bort eventuell smuts eller spindelväv. Använd en mikrofiberduk eller en Swiffer för att damma dina tapeterade väggar ungefär en gång i månaden. Du kan också dammsuga dina väggar med hjälp av ett väggborsttillbehör. Var försiktig så att du inte faktiskt skrubbar din vägg med ett borsttillbehör. Du vill helt enkelt suga bort dammet, inte skrubba. När du dammar eller dammsuger dina tapeter, börja alltid högst upp och arbeta dig neråt.
När du har dammat dina väggar är det dags för en djupare rengöring. Blanda ett par droppar diskmedel (som Yes) i en hink med varmt vatten. Doppa din mikrofibertrasa eller mjuka svamp i hinken, och vrid ur den väl. Torka av tapeten från topp till botten, skölj och vrid ur din trasa ofta. Även om det finns fläckar eller smuts, skrubba dem inte för hårt. Torka bara försiktigt.
Älskade Tapeter: Att Rengöra Och Underhålla Dem
Det är här jag kliver in. Jag har levt med tapeter i flera år, och jag har blivit ganska duktig på att hålla dem rena och fräscha. Och tro mig, jag har stött på allt från envisa fläckar till obehagligt fuktiga badrumsväggar. Så här kommer mina tips, tricks och råd om hur du kan hålla dina älskade tapeter i toppskick. Och nej, det är inte lika tråkigt som det låter!
Förstå Din Tapet: Nyckeln till Rätt Rengöring
Innan vi börjar med något städprojekt, inklusive tapetrengöring, är det viktigt att vi förstår vad vi har att göra med. Vet du vilken typ av tapet du har på väggarna? Inte? Ingen fara, jag var också en gång i tiden i dina skor. De flesta av oss har vinyltapeter – de är populära, prisvärda och överraskande hållbara. Men det finns flera andra typer av tapeter också: glasfiber, cellulosa, bambu, hybrid och till och med tygtapeter. Var och en av dessa har sina egna egenskaper och behöver speciell omsorg.
Rengöring av Tapeter: Steg-för-steg-guide
Beroende på vilken typ av tapet du har kommer rengöringsmetoden att variera. Vissa typer av tapeter, som cellulosa, tyg, bambu, hybrid eller avtagbara, är mycket känsliga för vatten. De kräver enkel dammtorkning och kanske en lätt dammsugning, istället för att använda någon form av våtrengöringsprodukt eller lösning.
Jag brukar använda en mikrofiberduk eller en Swiffer Dusters Heavy Duty Super Extender (som är perfekt för att komma åt alla de svåråtkomliga hörnen och takfogarna med sin svängbara huvud och förlängningsbart handtag) för att ge mina tapetserade väggar en ordentlig, genomgående dammtorkning ungefär en gång i månaden. Jag dammsuger också mina väggar med hjälp av ett väggborsttillsats. Det är viktigt att vara försiktig så att du inte faktiskt skrubbar din vägg med ett borstförlängning. Du vill bara suga bort dammet, inte skrubba. När du dammar eller dammsuger dina tapeter, börja alltid från toppen och arbeta dig nedåt.
För vinyl- och fiberglastapeter är de mycket mer hållbara och kan hantera en djupare rengöring. Men det är fortfarande bäst att rengöra dina tapeter med icke-abrasiva kemikalier och använda mjuka trasor (idealt mikrofiber) eller svampar.
Innan jag börjar tvätta mina tapeter brukar jag alltid damma dem för att ta bort all smuts eller spindelväv. Sedan är det dags för den djupa rengöringen. Jag blandar ett par droppar diskmedel (som Yes) i en hink med varmt vatten.
Jag doppar min mikrofibersduk eller mjuka svamp i hinken, vrider ur den ordentligt, och torkar av tapeten från topp till botten, sköljer och vrider ur trasan ofta. Även om det finns fläckar eller fläckar, skrubbar jag dem inte för hårt. Jag torkar bara försiktigt i en rörelse från topp till botten. Efter rengöring låter jag väggarna lufttorka eller torkar dem med en ren handduk.
Fläckbehandling: Så Här Tar Du Hand om Dem
För smuts och fläckar är det bäst att försöka ta reda på vad det är innan du angriper det.
För missfärgning från handavtryck brukar jag försiktigt gnugga fläcken med ett radergummi eller en skiva vanligt vitt bröd. Ja, det låter helt galet, jag vet, men tro mig, det fungerar!
För vattenfläckar eller fettsmutsar kan du försöka dutta på det med en bomullspinne blöt i en utspädd bleklösning eller väteperoxid och låta det sitta i 5-10 minuter. Sedan torkar jag området rent med en fuktig svamp.
Men en varning här: Beroende på materialet och färgen på din tapet kan detta orsaka ytterligare missfärgning. Det är bäst att testa denna teknik på en liten, diskret fläck av tapeten någonstans innan du går vidare.
För mögel orsakat av vattenskador på vinyltapeter blandar jag en lösning av lika delar varmt vatten och vit vinäger. Jag applicerar det på fläcken, låter det sitta i 5-10 minuter innan jag torkar rent med en fuktig svamp.
Du riskerar också att missfärga din tapet med sur vinäger, så gör ett testkörning på ett litet område först.
För smutsfläckar på fiberglastapeter blandar jag en lösning av lika delar varmt vatten och vit vinäger. Jag applicerar det på fläcken, låter det sitta i 5-10 minuter innan jag torkar rent med en fuktig svamp.Att ta hand om din tapet bör vara lika enkelt som 1-2-3. Så här gör du:
Steg 1: Bestäm typen av din tapet
Först och främst, vilken typ av tapet har du? Om du inte vet det, är det troligtvis vinyl, vilket är den mest populära typen av tapet. Men det kan vara något av följande, så ta reda på det innan du börjar skrubba.
- Vinyl: Vinyltapet är både ganska överkomligt och mycket motståndskraftigt. Vinyl sträcker sig estetiskt. Ibland kan det billigare materialet ha en slags plastglans, men modernare versioner kan likna sten, trä eller andra naturliga ytor. Vinyl är byggd för att tåla kök- och badrumsmiljöer, vilket betyder att den också kan hantera en mer aggressiv djuprengöring än andra typer av tapeter.
- Glasfiber: Glasfibertapet är också ganska robust – och den är till och med flamsäker! Den är definitivt dyrare, men du får vad du betalar för. Ofta kan glasfibertapet varar upp till 30 år innan den visar tecken på att blekna eller missfärgas.
- Cellulosa: Cellulosa består av växtfibrer som kommer från trämassa. De flesta faktiska vintage-tapeter är gjorda av cellulosa, som lätt bleknar över tiden (särskilt från solljus) och är snabb att vissna från vattenskador. Nyare versioner av cellulosa tapeter lägger till bomullsfiber i blandningen, vilket skapar en slags flytande tapet som målas på, vilket är mer andningsbart och även miljövänligt. Du kan uppnå några coola texturer med det här materialet, men undvik att använda hårda rengöringsmedel på det. Dessutom klarar det sig inte bra med fuktighet.
- Bambu: Bambutapet är också (självklart) växtbaserad, och därför miljövänlig och hållbar. Den är dålig i fuktiga miljöer och lätt skadad av vatten.
- Hybrid: Denna typ av tapet är vanligtvis en blandning som använder både syntetiska och naturliga fibrer, vilket låter dina väggar andas lite. Hybridtapeter tenderar att kosta mer och är svåra att tvätta, vilket betyder att du måste damma det regelbundet för att behålla dess nya utseende.
- Tyg: Tygtapeter är all the rage (om du har råd med dem). De är inte billiga och innehåller ofta element av siden, sammet eller linne. Bäst att torrdamma och faktiskt dammsuga tygtapeter i stället för att använda flytande rengöringsmedel på dem.
- Avtagbar: För de som är rädda för att binda sig, erbjuder avtagbar tapet en nödutgång. Det här materialet är verkligen snyggt, bestående av vinyl eller vävt polyester. Du tar helt enkelt av baksidan och applicerar den på din vägg som en jättestor klistermärke. Det lågtackiga limmet fäster på en mängd olika väggar och färgytor, från matt till högglans. Även om denna tapet kan verka tillfällig, om du tar hand om den, bör den hålla i flera år.
Steg 2: Damning eller tvätt
För cellulosa, tyg, bambu, hybrid eller avtagbar tapet: Dessa typer är mycket känsliga för vatten. Du vill hålla dig till enkel damning och kanske en lätt dammsugning, i stället för att använda någon form av våt rengöringsprodukt eller lösning.
Använd en mikrofiberduk eller en Swiffer Dusters Heavy Duty Super Extender (som är perfekt för att få tag på alla de svåråtkomliga hörnen och takfogarna med sitt vridbara huvud och förlängbara handtag), träffa din tapetserade vägg (eller väggar) med en bra, noggrann damning ungefär en gång i månaden.
Du kan också dammsuga dina väggar med hjälp av en väggborstförlängning. Var noga med att inte faktiskt skrubba din vägg med en borstförlängning. Du vill bara suga bort dammet, inte skrubba.
När du dammar eller dammsuger din tapet, börja alltid uppifrån och jobba dig neråt.
För vinyl- och glasfibertapeter: Dessa typer av tapeter är mycket mer hållbara och kan hantera en djupare rengöring. Ändå är det bäst att rengöra din tapet med icke-abrasiva kemikalier och använda mjuka trasor (idealt mikrofiber) eller svampar.
Damning: Damma alltid din tapet innan du tvättar den för att ta bort eventuell smuts eller spindelväv. Använda en mikrofiberduk eller en Swiffer Dusters Heavy Duty Super Extender, träffa din tapetserade vägg (eller väggar) med en bra, noggrann damning ungefär en gång i månaden. Du kan också dammsuga dina väggar med hjälp av en väggborstförlängning. Var noga med att inte faktiskt skrubba din vägg med en borstförlängning. Du vill bara suga bort dammet, inte skrubba. När du dammar eller dammsuger din tapet, börja alltid uppifrån och jobba dig neråt.
Tvätt med tvål och vatten: Nu är det dags för djuprengöring. Blanda några droppar diskmedel (som Yes) i en hink med varmt vatten. Doppa din mikrofiberduk eller mjuka svamp i hinken och vrid ut den ordentligt. Torka av tapeten från topp till botten, skölj och vrid ut din trasa ofta. Även om det finns fläckar eller smuts som behöver extra uppmärksamhet, gnugga försiktigt med cirkulära rörelser – inte för hårt eftersom det kan skada tapeten.
Undvik att övermätta tapeten med vatten. Om tapeten börjar se genomblöt ut, torka av den med en torr trasa omedelbart. När du har torkat av all tapet, låt den torka ordentligt innan du flyttar något mot den.
Steg 3: Fläckborttagning
Fläckar på tapeten kan vara envisa. Om du inte lyckas få bort fläckar med tvål och vatten, kan du prova med en specialrengöringsspray för tapeter eller en hemgjord lösning.
För att göra en hemgjord lösning, blanda 1 del vit ättika med 4 delar vatten. Spraylösningen på fläcken och låt verka i några minuter. Torka sedan bort med en ren, fuktig trasa. Var försiktig och testa på ett osynligt område först för att se till att ättika inte bleker eller skadar din tapet.
Steg 4: Förebyggande underhåll och professionell hjälp
För att förlänga livslängden på din tapet, se till att du regelbundet rengör och dammar den. Om du har tapet i badrummet, se till att du använder fläktar för att minska fuktighet efter duschen, vilket kan skada tapeten över tiden. Och i köket, försök att rengöra eventuella mat- eller oljefläckar så snart som möjligt för att undvika varaktiga fläckar.
Kom ihåg, oavsett vilken typ av tapet du har, bör du alltid vara försiktig när du rengör den. Testa alltid rengöringsprodukter på ett osynligt område först för att se till att de inte skadar din tapet.
Om du känner att rengöringen av din tapet är för överväldigande, eller om det finns fläckar och smuts som är för envisa för att ta bort själv, kan det vara lämpligt att söka professionell hjälp. Det finns många städtjänster som kan hjälpa till med detta, och några specialiserar sig till och med på att rengöra tapeter.
Ett exempel på en sådan tjänst städfirmor, som erbjuder en mängd olika städtjänster, inklusive flyttstäd i Skövde. De kan säkerställa att din tapet hålls i bästa möjliga skick, vilket minimerar risken för skador och förlänger dess livslängd.