5 tips för att hänga gardiner på ett snyggt sätt

Hänga gardiner

1. Välj rätt gardin till varje rum

Olika rum, olika känslor när det kommer till att hänga gardiner. Såklart har alla olika smak, men om vi börjar med sovrummet så vill man hänga en lite tyngre och mysigare gardin för att skapa ett lugn och hålla solen och värmen ute. Här väljer man då med fördel en mörkläggningsgardin. Bor du på landet och ska fixa till vardagsrummet passar lite lättare skira vita eller gardiner i beige linne utmärkt. Bor du i stan i en flådig våning kanske du vill satsa på ett lyxigare sammetstyg. Köket, här passar en hissgardin utmärkt, framför allt om du har ett matbord i köket där du vill anpassa mängden ljus på ett enkelt sätt.

Tänker du rengöra gardiner? I denna bloggen cookpo så får du tips på hur du ska göra

2. Snåla inte på material

Finns inget värre än att gardiner knappt syns eller täcker vad de ska täcka. Ta som tumregel att gardinlängden ska kunna täcka tre fjärdedelar av fönstret för att det ska fungera både som täckgardin och att den ska kunna gå vecka lite snyggt när den är öppen.

3. Häng gardiner högt

Många hänger sina gardiner precis ovan fönstret, du kan med fördel hänga hela vägen upp i tak och få ett lägre rum att se högre ut. Har du väldigt högt i tak kan det ibland vara svårt att få tag i färdiga längder, men gardiner är bland det lättaste att sy upp. Tänk bara på att allt alltid är snett och måtta in varje längd separat. Har du panelgardiner, använd fåll fix så slipper du sy alls.

4. Våga experimentera på djupet

Ofta köper vi en gardin, våga satsa på flera lager om du vill skapa ett hem som känns mer ombonat. Du kan även köra en tunnare vit som bakomliggande gardin om du är ute efter att folk ska se in mindre från gatan.

5. Tänk på gardinstången

Här missar många att man vill ha bredd på gardinen utanför fönstret, ofta hängs gardinen i kant med fönster eller strax utanför, ha som regel att gardinstången ska ut 25-30 cm utanför fönstret.

En sista hint, gardiner är en inredningsdetalj som gör stort intryck på ett rum. Försök föreställ dig ditt mål och ta dig tid att botanisera. Här hittar du gardiner som är noga utvalda för att passa olika stilar. Lycka till!

Mer läsning för avkoppling om hälsa, skönhet och annat, se hit!

Vill du spara tid istället för att städa? Besök denna bloggen fsek som rekommenderar ett miljövänlig företag.

Läs även fönsterputsning i denna bloggen fonsterman.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *