Hur målar man om sovrummet?

Jag har alltid älskat att måla om i hemmet. Det finns något så tillfredsställande med att se ett rum förvandlas från grått och trist till levande och inbjudande. Visst har jag gjort en del misstag genom åren, men jag har också lärt mig en hel del om vad som fungerar och vad som inte fungerar. Med det i åtanke, tänkte jag dela med mig av min erfarenhet och guida er igenom hur man målar om ett sovrum, steg för steg.

Det spelar ingen roll om du är en renoveringsnörd som jag, eller bara vill fräscha upp ett rum som känns trött och slitet – att måla om kan verkligen göra underverk. Dessutom tror jag bestämt att det är det enklaste sättet att uppdatera ett rum på. Även om det kan kännas överväldigande ibland, kan vem som helst – oavsett erfarenhet – klara av att måla ett rum. Allt du behöver är lite tid, tålamod, kanske lite trial and error, samt en liten investering i material och verktyg.

målarfärger

Det första du måste göra är att förbereda rummet för målning. Tro mig, du vill inte hoppa över det här steget! Även om du är ivrig att komma igång med att måla, är det värt att ta tiden att göra förberedelserna rätt. Det gör att du sparar tid och pengar i längden, och det ger dig en mycket jämnare och mer professionell finish.

Här är några tips på hur du kan förbereda rummet för målning: ta bort eller täck över möbler; ta bort alla kontakter och brytare; ta ner allt från väggarna; laga eventuella hål eller skador på väggarna; rengör väggarna noggrant med TSP (Trinatriumfosfat); och täck golvet. Om du behöver mer detaljerade instruktioner om hur man förbereder ett rum för målning, rekommenderar jag att ni tar en titt på hemsidan för målare i Skövde.

När rummet är ordentligt förberett kan du börja måla. Jag rekommenderar att man börjar med taket, sedan fortsätter med lister och dörrar, och slutligen väggarna.

Men hur vet du vilken typ av färg du ska använda? Vilken färg som är bäst beror helt på vem du frågar. Jag personligen föredrar att använda högkvalitativ färg eftersom den ger utmärkt täckning med bara ett lager.

När det gäller att måla väggarna, föreslår jag att man börjar med att “klippa in” längs taket och runt lister och dörrar. Om du inte är bekant med termen, innebär att “klippa in” att man målar kanterna först, vilket gör det lättare att måla de stora, platta områdena senare.

Efter det är det dags att rulla på färgen. Här är några tips som jag har funnit vara till hjälp: använd en förlängningsstång på din färgroller för att göra det lättare att nå upp till taket; börja med att göra ett stort W på väggen för den första passeringen; gör en lång dragning av rollern från taket till golvet för att bli av med eventuella roller-märken; och försök att undvika att rulla över ett område mer än en gång.

Sist men inte minst, glöm inte att städa upp efter dig och röra upp eventuella smutsfläckar. Och kom ihåg – oavsett hur mycket erfarenhet du har, kommer du troligen att göra några missar. Men det är okej. Det viktiga är att du lär dig av dem och fortsätter att förbättra dina färdigheter.

Jag hoppas att den här artikeln har gett dig lite vägledning och inspiration till attFörvandla ett sovrum genom att måla om det är en konst som alla kan behärska – oavsett skicklighetsnivå eller erfarenhet. Oavsett om du är fullt upptagen med att renovera som jag är, finns det definitivt en tidpunkt då ett rum ropar efter färg. Jag tror starkt att färg är det bästa och enklaste sättet att uppdatera ett rum. Hur gör man då för att måla om ett sovrum? Häng med på min utförliga guide från A till Ö.

Även om det kan vara lite överväldigande att påbörja processen med att måla om ett rum, är det något som alla husägare kan göra – oavsett erfarenhet! Det kräver bara en liten investering av resurser och tid, tillsammans med tålamod (och kanske lite försök och misstag också) för att lista ut hur man målar ett rum.

Steg 1. Förbered rummet för att målas

Att få ett rum förberett innan målning är ett viktigt steg som du inte bör hoppa över! Även om du kanske vill försöka måla snabbare, är det väl värt att sakta ner och göra förberedelserna rätt. Här är hur du förbereder ett rum för målning.

Förberedelser för målning (på ett ögonblick):

 • Ta bort/täck över möbler
 • Ta bort ljusbrytare och uttagslock
 • Ta bort allt från väggarna
 • Täck över spikhål och ojämnheter
 • Rengör med TSP
 • Kitta lister (om det behövs)
 • Skydda golvet

Hur man förbereder ett rum för målning (mer detaljer för nybörjare):

Börja med att ta bort möbler från rummet eller åtminstone skjuta dem till mitten av rummet och drapera dem med antingen fallskydd, gamla lakan eller plastskydd för att skydda dem. Jag har personligen upplevt den frustration som kan uppstå om färgen hamnar på en älskad möbel, så tro mig, det här steget är värt att spendera tid på.

Ta bort strömbrytarplattor och uttagslock med en skruvmejsel och lägg dem i en plastpåse. När du målar ett rum kan det också vara en bra tid att byta ut en uttag eller ljusbrytare för att modernisera den.

Målar du dörrarna också? Ta bort handtaget och lägg det i en plastpåse med alla skruvar och delar.

Ta bort allt från väggarna (inklusive gardinstänger) och täck över alla spikhål för väggdekorationer som inte kommer att sitta på samma ställe. För att täcka över spikhål, fyll hålet med spackel med en spackelspade och låt det torka. När det är torrt, slipa det slätt och täck med primer. Att lägga primer på det spacklade spikhålet före målning hjälper till att förhindra “flashing”, vilket är när färgens glans är lite annorlunda där det spacklade spikhålet är. Det här extra steget är väl värt det om du vill att din färgfinish ska vara konsekvent och se professionell ut!

När du spacklar spikhålen, ta en lugn promenad runt rummet för att kontrollera efter andra ojämnheter. Fyll i alla gropar, repor, ojämnheter eller hål på väggarna med spackel (dessa områden behöver också slipas släta och därefter grundas). Slipa eventuell flagande färg på väggarna med ett slipblock.

Glöm inte att inspektera lister och dörrfoder också. Täck över eventuella spikhål eller ojämnheter på lister eller dörrfoder på samma sätt med spackel.

När allt spacklande, slipande och grundande är klart, rengör du allting riktigt bra. Jag rekommenderar att använda TSP blandat i en skål med varmt vatten och applicerat med en trasa eller svampOch där har du det, mina kära vänner. Så här målar du om ditt sovrum på egen hand, från början till slut. Jag vet, det är en process, men jag försäkrar er, slutresultatet är värt det. Och minns, om allt detta verkar överväldigande, finns det alltid professionella målare att kalla på. Jag har nyligen använt dessa målare i Skövde som gjorde ett fantastiskt jobb i mitt vardagsrum. Men jag tror verkligen på att prova saker på egen hand. Så, vad säger du? Är du redo att ta penseln i din hand?

Vanliga frågor om målning av interiör

 1. Vilken är den bästa färgen att använda för inomhusmålning? Det finns ingen enskild bästa färg för alla, det beror på din smak och behov. Men jag rekommenderar att du väljer högkvalitativa färger eftersom de ger bättre täckning och håller längre.
 2. Ska jag använda en primer innan jag målar? Ja, det är bäst att använda en primer innan du målar, särskilt om du målar på en mörkare vägg. Primern hjälper till att dölja gamla färger och gör att den nya färgen fäster bättre.
 3. Hur mycket färg behöver jag för att måla om mitt sovrum? Det beror på storleken på ditt sovrum och antalet lager du planerar att lägga på. I genomsnitt kan en liter färg täcka ca 10-12 kvadratmeter med ett lager.
 4. Behöver jag måla taket också? Det är upp till dig. Många människor föredrar att måla taket vit för att få rummet att se större och ljusare ut. Om du väljer att måla taket, bör du göra det innan du målar väggarna.
 5. Vilket är det bästa sättet att undvika penselmärken? Använd en rulle för stora ytor och en pensel för kanter och hörn. När du använder penseln, dra penseln mot dig snarare än att trycka den bort från dig för att minimera märken.
 6. Hur lång tid tar det för färgen att torka? Det varierar beroende på färgtypen, men i allmänhet tar det mellan 2 till 4 timmar för latexfärg att torka till beröring. Låt minst 24 timmar innan du hänger upp något på väggarna.
 7. Hur tar jag bort färgfläckar från golvet? Färska färgfläckar kan torkas bort med en fuktig trasa. För torra fläckar, använd en skrapa eller en kniv för att försiktigt ta bort färgen. Var försiktig så att du inte repa golvet.
 8. Hur tar jag hand om penslar och rullar efter målning? Rengör dina penslar och rullar direkt efter användning med varmt såpvatten. Låt dem torka ordentligt innan du förvarar dem.
 9. Hur väljer jag rätt färg till mitt sovrum? Färgval är mycket personligt och beror på dina egna preferenser. Tänk på atmosfären du vill skapa i ditt sovrum. Vill du ha något lugnt och avkopplande? Eller något energiskt och inspirerande? Färger har stor inverkan på vårt humör, så välj noggrant.