LED Lampor och deras olika användningsområden

LED Lampor skapar en härlig atmosfär. Har du någonsin gått in i ett rum och känt att det är designat av en expert? Det finns mer än vad man kan se när det gäller att utforma ditt hem. Det handlar inte bara om att välja ut möbler och trendiga färger, utan belysningen spelar en stor roll för hur ditt rum känns. När det är rätt gjort kan stämningen i ett rum förvandlas helt och hållet med ett enkelt tryck på en strömbrytare. Här är några tips för att införliva belysningsarmaturer i ditt nästa designprojekt:

Många tycker att det är för mörkt i våra hem. Det är särskilt mörkt på vintern när vi har få soltimmar. Därför är det viktigt att se till att du har tillräckligt med ljus i ditt hem och att det är rätt sorts ljus. Det kan också vara lika illa att ha för mycket ljus. Det kan få dig att känna dig som om du alltid befinner dig i en livsmedelsbutik eller en arkad.

Ett rum som är starkt upplyst med hårda lampor kanske inte känns bekvämt, men det är svårt att veta vilken typ av belysning som fungerar bäst för ditt utrymme utan att göra lite forskning först.

LED lampor

Vad ska man välja för typ av belysning för att få rätt stämning?

Det finns alla möjliga lampor idag med olika typ av teknik och färger. Det finns starka lampor som används i utbildningssalar, företagslokaler samt andra platser där bra belysning behövs för att man inte ska tappa fokus. Det finns också mjukare ljus som kan användas i vardagsrummet för att skapa en avslappnande stämning. Det bästa sättet att ta reda på vilken typ av belysning du behöver är att utgå från nuvarande lampor som finns inkopplade.

Hem med lite eller inget takbelysning kan göra det svårt för människor att se saker ordentligt, men för mycket takbelysning är inte bra att det blir för sterilt.

Kan användning av LED lampor vara livsavgörande?

Det finns många områden där bra belysning kan vara livsavgörande. Till exempel att ha bra belysning under en operation, som kan kan vara avgörande att en kirurg verkligen ser vad som behöver göras.

Bra belysning på mörka vägar kan också vara livsavgörande då en billist utan bra belysning lätt kan krocka eller hamna i ett dike. Men nu med modern teknik med Ledramper och dyligt, har säkerheten ökats enormt mycket.

Olika sorters Lampor

Sedan långt tillbaka i tiden har vi människor använt oss av lampor som kallas för halogen. Dessa är vanligen volfram- eller metallhalogenlampor. De består av glaskolvar som använder elektricitet för att producera ljus. De kan vara mycket ljusstarka, men de har också vissa nackdelar som hög energiförbrukning och värmeutveckling

En annan typ är lysrörslampan som har en annan utformning än andra typer av belysning. En magnetisk ballast skapar en elektriskladdning som leds genom ett rör som innehåller kvicksilver och argongas. Detta skapar ultravioletta strålar som aktiverar fosforerna i lampans beläggning.

Denna bloggen mickgrahamcomputers berättar om en ny teknik inom belysning så besök gärna denna intressanta blogg

LED teknik i hem och på fordon

Det finns också LED-lampor, dvs. lysdioder. Dessa lampor använder sig av halvledarteknik för att producera synligt ljus med låg energiförbrukning. Dessa används mer flitigt både i hemmet och i nyare fordon. Äldre fordon som har halogen som standard går att byta till LED men blir då inte alltid godkända. Då går det bra att köpa ett LED Extraljus som istället adderas till befintlig belysning.

Läs mer om skillnaden mellan helljus och halvljus här!

Läs mer om olika lampor som finns i bilen i denna bloggen mingranne

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *