Torr luft i hemmet? – Torrare hud, hår och naglar!

Ja det hör tydligen ihop. Torr luft både inomhus och utomhus har vi nog koll på att det är under vinterhalvåret. Men visste du att när luften är torrare påverkar det även hår hud och naglar? Anledningen till det är att kollagenproduktionen och cellförnyelsen minskar.

Återfukta huden mot torr luft

Det första steget för att vidta åtgärder är att hålla huden återfuktad, men det är inte allt – luftfuktigheten bör ligga mellan 40-60 % för bästa resultat! En annan viktig faktor att tänka på när det gäller hudvård på vintern är solskydd. UV-indexet visar i princip hur mycketsolen skadar huden även på vintern.

Du kan även få råd på vad du ska äta i denna bloggen bestofhealthbeauty

Solskyddsmedel helst under hela året

Det är lämpligt att använda solskyddsmedel under hela året. Mer än 80 % av för tidigt åldrande beror på solexponering, så man kan lugnt säga att sommarvanor bör överföras till vintermånaderna. Jag tror inte att det spelar någon roll hur gammal du är, om du har torr hud under vintern bör du överväga att använda en rikare, mer fyllig fuktgivande produkt.

maserar in kräm

Applicera helst förebyggande kräm på kvällen

Denna typ av produkt appliceras bäst på kvällen innan du lägger dig eftersom det kalla vädret tenderar att uttorkas din hud med tiden så att applicering av denna tjockare substans behöver dras in ordentligt med fukt över natten för att bättre kunna skydda mot kyla och föroreningar. Om du bara applicerar tjockare fuktighetskräm på huden på dagen kommer det helt enkelt inte att fungera lika bra, oavsett hur bra eller dyr produkten är.

Askorbinsyra (C-vitamin) har många fördelar – den hjälper till att bygga upp kollagen som bland annat stärker kapillärväggarna. Vitamin C finns i svarta vinbär, äpplen, blomkål och morötter.

Fettsyror är mycket viktiga eftersom de hjälper till att bygga kollagen (fleromättade fettsyror). Vi behöver äta mer Omega 3 som du hittar i fisk som lax. Fisk innehåller också D-vitamin som reglerar kalciummetabolismen för friska ben.

Skydda naglarna mot torr luft

Tio fingrar

Naglarna kanske skyddas av handskar när du är ute i trädgården eller gör hushållsarbete, men de är fortfarande sårbara för skador som orsakas av torrhet och kemikalier (t.ex. rengöringsmedel). Det är bäst att applicera en nagelkräm varje morgon och kväll. Det finns också skyddande lack som hjälper dina naglar att hålla sig starka under vintermånaderna.

Håret påverkas av kall och torr luft

Även håret påverkas av kall luft. Det blir mycket torrt på grund av vinterföroreningar vilket i sig kan leda till ökat håravfall. Om du märker att ditt hår faller av mer än vanligt kan du försöka massera hårbotten med eteriska oljor eller kokosolja innan du schamponerar nästa gång. Om du vill ha riktigt proffsig hjälp med torrt hår kan du ta kontakt med: https://eyracure.com/ som har uppdaterade och bra mirakelkurer för torrt hår.

Försök tvätta håret färre gånger under vintern

Om du tvättar håret för mycket så förlorar det sina naturliga oljor, vilket leder till torrhet, särskilt i kombination med solexponering och låg luftfuktighet. Om du tvättar håret varje dag (vilket inte rekommenderas), se till att du använder ett milt schampo för torrt hår på vintern.

Hudvårdsprodukter för vintern bör vara specifika och mycket mer annorlunda än de som används på sommaren. Hur man torkar håret spelar också roll. Lufttorkning är bäst för håret eftersom det inte torkar ut hårbotten. Håret måste behålla en del av sina naturliga oljor, annars blir det för skört och leder så småningom till mer håravfall.

För att läsa mer om vad som reparerar och förebygger skadat hår klicka här.

Tips! – Istället för handduk

Istället för att använda en handduk när du torkar håret så använd istället en T-shirt, den är mycket snällare mot ditt mot ditt hår och sliter inte alls på samma sätt. Samt att man aldrig ska kamma sitt hår när det är vått.

Vill du läsa mer om skönhet gå gärna in och kika här på: Lilla draken – Är du mer intresserad läs här om Medicinsk hudvård.

Hoppas detta redde ut lite funderingar och antaganden som du kanske redan anade lite grand. Vill du kan du läsa mer från min blogg här!

Vill du ha fler skönhetsbehandling tips? Kika in denna bloggen styleblogg

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *